top of page
  • hej388

EN DAG ATT TA PÅ ALLVAR

För mindre än ett år sedan, 8 augusti, skrev jag denna text om Overshoot day  och den är minst lika viktig idag som då. Läs även mitt inlägg Fem smarta val som du kan göra för jorden. Kanske har du också skrollat förbi en och annan bild på vår jord idag? Eller kanske sett ordet Overshoot Day svepa förbi i ditt sociala flöde? Vet du vad det betyder? Vet du vad det verkligen betyder? Det betyder att vi, du och jag, missköter jorden på ett sådant skoningslöst sätt att våra barn, barnbarn och kommande generationer kommer få betala för de val vi gör idag.

Detta inlägg skriver jag med ett så oerhört starkt hopp från djupet av mitt hjärta att just du ska läsa vidare, bli berörd och börja agera. Overshoot Day är den dag då hela årets naturliga resurser har förbrukats, det innebär att vi resten av året kommer leva på lånat naturkapital.

Vad innebär Overshooting Day, egentligen?  Allt du använder dig av i ditt liv, från tandpetare och tröja till kött och tidning skapas av resurser från vår jord. Även om människan är en fantastisk skapare så kan vi enbart använda det material som finns på vår jord att skapa dessa saker med. För jordens tillgångar är begränsade och vi kan inte trolla fram nya. Varje år görs en uträkning på hur mycket naturresurser som finns i jordens ” naturliga budget” och den dagen vi människor har förbrukat den kallas Overshoot day och den dagen är idag. På drygt sju månader har vi därmed förbrukat jordens årsproduktion av naturliga resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Under resten av året lever vi över jordens tillgångar. Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter.

Du vet de där filmerna med storyn om att världen är på väg att gå under, att av en eller annan, ibland väldigt lustig, anledning håller mänskligheten på att utrotas? Med en eller ett par starka rollfigurer som tappert kämpar för att rädda vår planet? Med aningen skrämmande men på det hela absurt sätt bevittnar vi filmen och underhålls av dess orealistiska uppbyggnad. Vi tänker att det som visas på film enbart händer på film. Overshoot Day är vår livs levande story om en jord som håller på att gå under, om en mänsklighet som håller på att utrotas och de där tappra försöken att lyckas rädda den utförs av små, men betydande, handlingar utav de som idag postade de där bilderna på jorden och orden overshootday som du skrollade förbi. I just detta nu håller vi på att förinta oss själva. Det är inte sagt med dramatisk överdrift, det är en ödmjuk sanning och ett allvarligt rop på hjälp till er alla. För i vår verklighet kommer inte en eller ett par starka personer rädda vår planet och göra slutet lyckligt, ska vår jord och våra framtida generation ha en chans att överleva så handlar det om att DU och JAG tar vårt ansvar.

Jag vet att det är enklare att blunda och mer bekvämt att ignorera genom att skrolla förbi. Men förstå då att det är ett aktivt val du gör här och nu – genom att inte bry dig och fortsätta leva utan att medvetet försöka göra din del så är du lika skyldig till jordens förstörelse som någon annan. Vi kanske inte kommer uppleva jorden sista dag under vår livstid, men det kommer bli verkligheten för någon av våra barns kommande generationer. Människor som du och jag har varit med och skapat kommer tvingas uppleva förintelsen på grund av de val du och jag gör idag. Är inte det motivation nog? Jag skriver inte detta inlägg för att ge dig dåligt samvete eller för att påstå att alla mina val är perfekta, jag räcker ut hand i hopp om att få hjälp att tillsammans stoppa det fruktansvärda som håller på att ske. Det är rätt deppigt att tänka på hur mycket sorg denna dag står för, då den aldrig tidigare i historien har kommit så här tidigt och det innebär att vi aldrig tidigare har förbrukat naturens resurser i den hemskt snabba takt vi gör idag. Låt oss ta det på allvar och se det som motivation att börja göra små bättre val i vardagen för att spara på jordens underbara resurser. ♥

Här är ett par enkla men smarta tips på hur DU kan göra skillnad:

1. Ät mer vegetariskt – visste du att det absolut viktigaste valet du som enskild person kan göra för miljön är att äta mindre kött? Ett kilo nötkött motsvarar ungeför 25 kilo koldioxidutsläpp. Som att köra en normal bil 12-15 mil. Därför kommer jag börja posta ännu mer inspirerande recept på goda vegetariska måltider!

2. Källsortera allt – när du kastar allt i sopphinken för brännbart brinner allt upp och försvinner. När du istället källsorterar plast, papper,  textil, metall, komposterbart och så vidare så kan ditt ”skräp” återanvändas till att skapa nya saker och man sparar in på de av jordens resurser man annars skulle ha använt.

3. Åk mindre bil – jag vet att de flesta av oss behöver åka bil men tänk en extra gång när du tar den där turen du egentligen inte behöver. Välj cykel eller kommunalt när du kan och på så sätt minska koldioxidutsläppen och förbrukningen av energi!

4. Välj ekologisk mat – genom att välja mat som odlas och föds upp ekologiskt besparar du inte bara hälsan på hemska gifter utan även miljön.

5. Återanvänd – välj att köpa second hand eller byta med vänner istället för att köpa nytt. Kläder, inredning och saker i allmänhet. Din plånbok kommer också att tacka dig!

6. Använd mindre plast! Förr troddes plast vara ett smart material -idag vet man att det ”svettas ut” hemskt farliga ämnen som skadar både din hälsa direkt och vår miljö. Bara i Sverige har fler ton skadliga ämnen släppt från plastsaker i våra hem bara i år. Ta för vana att undvika plast i den mån du kan och börja ”plastbanta” ditt hem.

7. Välj menskopp – Vi kvinnor har i genomsnitt mens 400 gånger och i 36 år under vår livsstid. Tänk dig högen med tamponger, bindor, trosskydd, papper, förpackningar och bipacksedlar som du skulle spara in på att använda menskopp. Inte bara jorden och din kropp skulle tacka dig -tänk vad du kan göra med alla pengar du sparar… Läs mer här !

8. Investera i bomullspåsar till mathandling – Fundera över hur många plastkassar du har burit matvaror och små plastpåsar som har förvarat din frukt och grönt från butik till kök… Även här så sparar du in på miljöresurser och pengar.

9. Duscha smart – Hur vi än vänder och vrider på det så kvarstår faktum att vi behöver vatten för att duscha. Men hur ofta står vi inte kvar lite extra? Eller glömmer att stänga av kranen under tiden vi shamponerar eller tvålar in oss? Duscha smart och använd bara det vatten du behöver.

10. Var kreativ när du slår in paket – Visst är det lyxigt att slå in paket i fina inslagspapper, men skog skövlas för att vi ska kunna slå in julklappar och paket för ett ögonblicks njutning för ögat innan vi kastar det i sopporna. Tänker man efter så framstår paketinslagning som kulturell fåfänga, vi vet bättre och vi kan bättre! Var kreativ och slå in paket fint i tidningspapper, tyg från garderoben eller återanvänd det papper som du själv har fått paket inslagna i.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page