top of page
  • hej388

Sockerfria geléhjärtan (lchf & paleo)

Åh, detta blev ett sådant roligt recept. I veckan hade jag svårt att sova en natt, min idéskapardel i hjärtan var i full gång, och jag insåg att det ju nästa vecka är alla hjärtans dag. Vår definition av firande den dagen är riktigt god mat, efterrätt (såklart!) och familjetid ihop. Låg då och tänkte på hur jag sedan ung ålder är uppvuxen med den klassiska plastasken fylld med sockrade geléhjärtan och det än idag jag ser den inne på Ica symboliserar just denna lilla högtidsdag för mig. Och tänkte att det vore lite mysigt att ta fram något liknande till tisdag, men utan socker och knasiga tillsatser som originalet innehåller -såklart! Resultatet blev dessa godingar: geléhjärtan med smak av färska hallon (eller varför inte blanda i lite jordgubb?) som jag nu bjudit runt varenda gäst som kommit hit på i veckan. Varje person (alla ätandes traditionell mat med socker) har glatt överöst dem med komplimanger som ”gud så goda” och ”precis som vanliga geléhjärtan i konsistens men med god smak av riktiga hallon”. Bra betyg tycker jag! Så idag ska ni få ta del utav denna lilla receptuppfinning som jag är övertygad om kommer ersätta många plastaskar sockerhallon den fjortonde februari framöver. Jag har både låtit bli att söta alls (råa hallon är lite surare för de som är vana vid socker, men jag tycker det räcker utan) och även sprinklat på lite kokossocker.

Bakar ni dem? Skriv gärna en kommentar och berätta hur du gillar dem, det uppskattas så av framtida bakare.


GELÉHJÄRTAN MED SMAK AV FÄRSKA HALLON

ca 10 stycken stora hjärtan (jag använder en iskubsform i silikon med hjärtan)

3 gelantinblad eller motsvarande gelantidpulver (detta från Great Lakes är från gräsbetande kor)

1,5 dl saft från hallon*

ev. lite sötning iform av kokossocker (Paleo) eller sötströ (LCHF)

lite kokosolja till formen

*Jag börjar med att tina upp hallon, mixar dem sedan slätt så att saften frigörs och silar genom saftduk till en ren saft – jag använder 1,5 dl ren saft men svårt att uppskatta hur mycket hallon så prova dig fram.

Börja med att lägga gelantinbladen i kallt vatten. Smörj insidan av formerna du ska använda med kokossolja så att hjärtana ska gå enkelt att få ut utan att de spricker. Koka upp hallonsaften i en kastrull tills den börjar bubbla, sprinkla i eventuell sötning och rör runt. Ta bort från plattan och lägg i gelantinet, rör runt och se till att allt är ihopblandat. Häll i formarna och ställ in i kylskåpet i minst 4 timmar. Förvara i kylskåpet. Njut!

96 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page