top of page
  • hej388

Supergoda semlor (utan gluten, socker eller mjölk, lchf & paleo)


Äntligen närmar sig semmelsäsongen! Om det var något jag längtade hem till under mina utlandsår så var det semlor… Och om det var något jag tyckte var hiskligt svårt att slita sig ifrån när jag äntligen övergav vitt socker så var det semlor. Åh, jag titulerar mig mer än gärna som Sveriges största semloman (japp, nu är det ett ord)! Så givetvis, såklart, måste vi naturligtvis ha ett riktigt toppengott semmelrecept utan gluten, vitt socker och mjölk (valfritt). Jag har försökt anpassa det så att ni kan byta ut råvarorna beroende på vilken kost ni äter, men det passar även er som äter LCHF, paleo och veganskt såklart! Jag valde här vispgrädde på, men du kan lika gärna äta dem med vispad kokosgrädde. Hoppas ni ska gilla dem!

SEMLOR 6 stycken

Bulldeg

50 gram kokosolja (eller ekologiskt smör vid LCHF)

2 dl kokosmjölk (det vita lagret) 2 ägg (eller motsvarande chiaägg för veganskt recept) 2,5 tsk bakpulver 2 krm salt 2 dl mandelmjöl 1 dl pofiber (finns på glutenfria hyllan) 2 msk fiberhusk 1 dl kokossocker, björksocker eller sötströ (de två sista vid LCHF) 1 tsk vaniljpulver

1 nypa mortlat kardemumma Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att värma kokosoljan/smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med sötning och kokosmjölk/kokosgrädde till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 10 min för att svälla. Rulla lite lätt till 6 bollar och skjuts in i ugnen i ca 15-20 min.


Ta ut och låt svalna en aning innan du skär bort ”locket” på vardera bulle och gröp ur så mycket innehåll av den som möjligt. Spara innehållet som du gröpt ur.

Mandelmassa 150 gram mandelmjöl eller skållade mandlar som du mixar till mjöl 1 dl kokossocker/björksocker/1 dl sötströ 3 msk kokosgrädde (det feta lagret) eller vispgrädde vid LCHF 2 krm vaniljpulver nypa salt


Mandelmassan gör du enkelt genom att mixa mandejmjöl, sötning, kokosgrädde, salt och vaniljpulver till en smet. Blanda i det bulleinnehåll som du gröpt ur varje bulle. Fyll sedan semmelbullen med mandelmassan till bredden och spritsa på vispad kokosgrädde vispgrädde. För att få till en bra vispad kokosgrädde rekommenderar jag dig att ställa in burken med kokosgrädde i kylskåpet i ett par timmar så att den feta vita delen av mjölken blir stel, separera den från det vattniga lagret och vispa upp den vita delen med elvisp. Kan eventuellt behöva stå ytterligare en stund efter vispad i kylskåpet för att stelna mer och därefter vispas igen. Spritsa som vanlig grädde! Njut!


Upplagd av LOUISE LARSSON kl. 08:51

136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page