top of page
  • hej388

SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN!

… Och så fick jag mig äntligen tid att summera alla era härliga frågor! Om inte din fråga är med så är det för att den liknade någon annan som här besvaras eller att den kommer i ett separat inlägg under veckan. 🙂

Först och främst skulle jag vilja skriva att du har en jättehärlig blogg, med massa inspiration! Har testat många av dina recept! ? och sen så drömmer jag själv om att gå en Yogalärarutbildning och undrar därför om du vill berätta lite mer kring din? Vilken du har gått och vad du rekommenderar och så? Med vänlig hälsning, Sara

Hej Sara, och stort tack! 🙂 Vad roligt att du går i de funderingarna! Innan jag bestämde mig för att ansöka kikade jag på många alternativ – i vilken studietakt, geografisk plats, yogastil och typ av utbildning. Ändå visste jag från början att min stora dröm skulle vara att få utbilda mig hos min största yogainspiration – Jolie Manza i stilen vinyasa, en fantastiskt begåvad och ödmjuk lärare fylld av klokhet, kunskap och respekt inför sin practice. Och förutom det lilla kruxet att hennes utbildningar sker på andra sidan jordklotet så är det just hennes fina egenskaperna som gör att de grupper hon leder fyller upp på sekunden. Därför kikade jag över samtliga alternativ och funderade ut vad som var viktigast för mig. Att utbilda sig till yogalärare är idag både enkelt och lättillgängligt med en mängd nya utbildningar runtom i landet, på gott och ont. I min värld är en yogalärares roll förknippad med ett enormt ansvar inför den anatomiska biten, det är du som avgör hur stor skaderisken är under dina klasser. Det kände jag stor respekt inför och kände såhär: ska jag utbilda mig så ska jag göra det så grundligt som möjligt, även om det kräver lite mer pengar och tid. För mig var det viktigt att utbildningen var certifierad hos Yoga Alliance, jag ville gå heltid för att verkligen kunna andas yoga utan vardagens avbrott och så ville jag nöta in alla de engelska termerna direkt då jag har en vision om att i framtiden leda klasser internationella. Så jag beslutade mig för att ansöka till Jolie’s utbildning på Bali och blev accepted, det passade mig jättebra! Så mitt tips tills dig är: 1. Fundera ut vad som är viktigt för dig -var petig med din utbildning och ta inte bara vilken som helst! 2. Vill du studera heltid eller deltid? 3. Vilken yogastil? 4. Har du någon förebild inom yoga som du ser upp till? Kika upp om hon/han erbjuder utbildningar. Sedan kan jag varmt rekommendera den utbildning jag gick – klicka här för mer information!

Tusen tack för alla recept och all inspiration. Så roligt att följa din blogg. Jag skulle vilja få tips på en bra mixer/matberedare, vilken använder du? Min handmixer är inte så förtjust i alla dadelmixningar jag försöker ge mig på… ☺

Tack snälla! 🙂 Här kan jag lova att min kära sambo sitter och ler för sig själv när han läser, jag har nämligen bränt ut ett antal maskiner här hemma genom åren… Men, den stavmixer vi har nu har fungerat fint sedan i julas (min mamma hade köpt oss en ny med kriteriet att det skulle vara den starkaste butiken hade hehe…) och heter Bosch Ergomixx 750 W. Men sedan så gäller det att pausa när du har kört ett tag. Mitt knep med mixandet av hårda dadlar är dock att blötlägga dem i hett vatten i minst 15 minuter innan så de blir mjuka och därmed underlättar jobbet för mixern avsevärt! Jag drömmer dock om en mixer från Vitamix, men då den landar på runt 5000 SEK så förblir den en dröm tills vidare (och tills jag ahr bränt ut nästa hehe…).

Hur ofta yogar du? Jag försöker yoga och meditera minst tre gånger i veckan (förutom mina två yogaklasser som jag leder), min målsättning är sex gånger men jag är ödmjuk inför det faktum att jag är småbarnsförälder med allt var det innebär – vakennätter och lite egentid. När jag väl yogar börjar jag alltid med en stunds meditation, ett gäng solhälsningar, sedan utövar jag en sekvens helt beroende på vad min kropp önskar just den dagen. Ibland blir det 10 minuter, ibland över en timma. Jag försöker att inte fokusera på hur länge jag yogar utan värderar varenda minut som faktiskt blir av!

Ska ni ta reda på om er bebis är en flicka eller pojke? Vi kommer inte ta reda på könet utan väntar med spänning tills hon/han kommer ut.

Hur mycket av det du äter är ekologiskt? Och blir det inte dyrt? Hemma strävar vi efter 100% ekologiskt och landar väl på ca 95%.  Givetvis kostar obesprutad mat mer eftersom att det är dyrare att odla, men vi har valt att inte jämföra vad besprutad mat kostar eftersom att vi värderar en ren mat högre. Det handlar om att prioritera och när någon som klagar på att ett ekologiskt salladshuvud för 59 SEK/kg är alldeles för dyrt men sedan väljer att köpa en stor påse lösviktsgodis för 79 SEK/kg så är det för mig ett val av prioritet. Kött är såklart väldigt mycket dyrare, men i gengäld har vi minskat vårt köttintag markant, vilket enbart är till vår fördel. Att dryga ut matkassan med en soppa eller ett vegetariskt alternativ i veckan är två små fiffiga knep.

Äter du aldrig socker eller gluten? Gluten äter jag aldrig, för att jag helt enkelt inte tror att det är bra för vår kropp. Socker äter jag ytterst lite, oftast aldrig men ibland – så som första 12 graviditetsveckorna när suget på sura dödskallar var enormt- så äter jag det, med måtta. Jag tänker 90/10 – 90% av tiden äter jag riktigt hälsosamt och 10% finns utrymme för mindre bra saker som smakar gott, det fungerar för mig och slutar oftast med att jag nästintill aldrig äter dåligt ändå då jag vet att jag har ett sockerberoende som lätt blossar upp om jag triggar det. ”En chokladbit” har aldrig funkat för mig, istället försöker jag inspirera mig själv med godsaker som faktiskt ger min kropp näring också. Och man får tacka nej på kalas, du är inte oartig för att du tänker på din hälsa!

Jag undrar hur du gör med maten till din son? Om han äter samma som dig och om han har någon specialkost på sin förskola om han går där? Hur har du isf fått igenom det? Vill själv att min som ska äta glutenfritt och helst även mjölkfritt på förskolan eftersom vi själva äter så hemma. Kram!

Vår son äter precis som jag – utan gluten eller vitt socker. Då vi har honom hemma än så länge så har förskolebiten inte varit några bekymmer, men såklart har vi funderat på hur vi lättast genomför kosten på framtida förskola. Jag tänker varken rubba på kravet att det ska vara gluten- eller sockerfritt och kommer antagligen begära att prata med köket personligen alternativt skaffa fram intyg på att det är kosten vi äter, på samma sätt som att det finns vegetarianer, och om det skevt nog ändå inte skulle respekteras så kommer vi skicka med egen mat och fika. 🙂 Vårt största motstånd har istället varit omgivningen runt omkring, men deras oförståelse eller okunskap är deras bekymmer och vi tar så gärna med oss eget om det inte respekteras. Vi mår bra av denna kost och det är allt som räknas! 🙂 Ska även tilläggas att många av våra närmsta har varit härliga med att respektera vårt beslut och blivit väldigt kreativa i köket, det är fint och uppskattat.


Hej Louise! 

Du är så duktig och inspirerande så jag har några stycken frågor om det är okej? Jag funderar över kosten. Är det möjligt att lära sig tycka om gröna smoothies och annat som är bra för kroppen?


Hej och tack fina du! Jag har delat upp dina frågor ihop med tillhörande svar för att göra det enkelt och sammanhängande. 🙂  Alla är vi olika, med en egen uppsättning smaklökar och smakminne. Men, jag tror definitivt att man kan lära sig att tycka om en viss mat och att ogillande av smaker snarare ofta bygger på en mental inställning, förväntning eller fördom än en ärlig chans.  Jag vet att det kan vara skitsvårt, rent ut sagt, att börja äta mat som man inte är van vid, naturligt inte lärt sig äta eller tycka om. Men mina knep som jag har jobbat med för att lära mig äta grönsaker (jag åt enbart gurka och tomat för ett par år sedan), är att göra tvärtom – att mentalt ställa in sig på att vilja äta en viss typ av kost och förbereda sig på att det kommer vara annorlunda än vad man är van vid, men att det är okej. Sedan smaka med ett öppet sinne och att istället för att försöka slänga i sig det och svälja så fort som möjligt bara för att få i sig det (no, no) faktiskt medvetet smaka på det och utforska smaken. Tålamod och öppet sinne. Och så lite träning på det, så tror jag att man kan vänja sig. Jag avskydde avokado – nu älskar jag det. Jag ”tålde” inte smaken av broccoli – nu kan jag längta efter den! Mitt nästa mål är paprika. Hårdstarta inte med gröna smoothies av enbart spenat, selleri och råa grönsaker, mjukstarta istället med banan ihop med någon grönsak och så ökar du nyttighetsmängden sakta i takt med den vana du skapar.

Går det att göra typ smoothie på kvällen och låta den stå i kylen över natten eller måste sånt alltid intas direkt?

Det går toppenbra att låta smoothies stå i kylskåpet i 1-3 dagar – supersmart att förbereda!

Är det möjligt att ändra sin kost även om ens partner inte vill?

Absolut, visst är det lite mer jobb men varför inte? Och även om ni har två olika kosthållningar kanske ni kan laga en viss del gemensamt och sedan laga separata tillbehör? Exempelvis om du vill äta glutenfritt och mer grönt medan din partner vill äta traditionell kolhydratsbaserad kost så kan ni väl dela på proteinet – så som fågel, fisk eller kött och sedan laga separata tillbehör som passar er.

Jag undrar om du har tips på någon hudkräm eller så för fet hy? Jag har så mycket problem med finnar som aldrig verkar vilja försvinna. Gör ert företag hudkrämer eller så? Har ni i så fall något som kan tänkas passa aknehy? Vart kan jag i så fall köpa era sådana produkter? För jag förmodar att de i så fall är helt giftfria? 

Vår ekologiska hudvård är 100% giftfri och består enbart av 100% ekologiska kallpressade vegetabiliska oljor, vaxer och fetter samt eko eteriska oljor. Vi har flertalet ansiktsprodukter som gör under för problemhy och många kunder som tidigare haft svår akne men nu lyckats få balans i sin hy tack vare dem. Min (och många andras) favorit är vår ansiktsolja Lavender Crush som kostar 209 SEK/100 ml. Den är väldigt dryg och du använder den istället för ansiktskräm och även som sminkrengöring, underbar! På vår hemsida Manic Organic kommer vi i maj börja sälja dem i vår webshop igen (samt hos fysiska återförsäljare runtom i landet) och tills dess kan du maila oss för mer information.

Jag undrar också om du har några bra/intressanta boktips om kosthållning, yoga och livsstilsförändringar om jag vill fördjupa mig mer?

Jag har en lång lista på boktips och plöjer gärna inom olika hälsoområden. Just nu är jag inne i en riktigt bokperiod och grottar ner mig i flertalet fantastiska böcker, tanken är att det inom en snar framtid ska börja bli lite fler boktips här. Men tills dess kan jag varmt kan rekommendera följande:

– Yoga: Malin Berghagens två böcker ”Yoga med Malin” och ”Yoga- ett livsval”. Rachel ”Yogagirl” Brathens ”Yoga girl”.  Och för den som vill fördjupa sig så älskar jag ”Yoga at heart” med T.K.V. Desikachar.

– Kosthållning/livsstilsförändring: ”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt, ”Food Pharmacy” av Mia Clase och Lina Nerthby Aurell, ”Charmen med tarmen” av Guilia Enders och ”Ett sötare blod” av Ann Fernholm.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page