top of page
  • hej388

GIFTFRI FAMILJ – SÅ MÖTER NI ANDRAS REAKTIONER

Jag får ofta frågor kring hur man som förälder bäst bemöter omgivningens reaktioner när man väljer att avvika från samhällsnormen och istället leva en giftfri/hälsosam livsstil. Så här kommer ett inlägg med små, men genomarbetade, tankar och tips som passar både dig som förälder och utan barn.

Hej! Jag försöker tänka på det här med giftfri vardag varje dag och i varje beslut jag tar. Det som är svårast är alla andras åsikter, kommentarer och skepsis.. Hur bemöter man sådant? Främst då från sina nära och kära (läs svärmor). Jag känner ofta att jag ”är jobbig” och inte uppskattar deras hjälp. Ett exempel är när svärmor tar hand om min dotter på 1 år och envisas med att mata henne med plastsked, använder plastpipmugg och låter henne leka med gamla plastleksaker. Tack för en bra blogg! Med vänlig hälsning, Erica

Hej Erica och tack! Jag känner så väl igen det du pratar om – hur det i samhället är det ”onaturliga” = giftiga kemiska substanser och material (alltifrån plast till kemikaliedränkta våtservetter till barn) som är det normala idealet och hur det skevt nog är det hälsosamma och giftfria som ofta förlöjligas och ifrågasätts. Precis som så många andra synsätt och ideal i samhället är detta sjukt. Och att då avvika från det ”normala” för att istället börja värna om sin och sin familjs hälsa genom att minimera gifter är ofta tufft och bemöts tyvärr ofta med tråkiga reaktioner från omgivningen. Varför? Antagligen för att vi är flockdjur och när några ur vår ”flock” börjar göra annorlunda än oss så uppfattas det ofta som om den avvikande inte bekräftar att det vi gör är ”det rätta”. Och som vi alla vet är vårt behov av bekräftelse ofta väldigt stort. Eller så åker duktighetssökandets och präktighetsstämpeln fram, lustigt och sorgligt. Men jag tror att det är viktigt att förstå att andras åsikter inte är den enda sanningen, utan kan ibland bara vara resultatet av brist på kunskap, förståelse eller förnuft att respektera olikheter, med andra ord – deras problem och inte ditt!

Vad du än väljer att göra som avviker från samhällsnormen så kommer du med stor sannolikhet bemötas med starka reaktioner, speciellt här i Landet lagom där alla förväntas vara och agera lika för att bli bemötta med respekt. Suck. Till the bright side så växer sig medvetenheten och kunskapen om bland annat gifter allt större hos befolkningen för var dag som går och little by little vidgas öppenheten upp för nytänkande och olika perspektiv. Men jag vet, det är tufft att vara den avvikande, speciellt i början. Desto viktigare är det att i de tuffa stunderna fokusera på varför du avviker – för att du följer ditt hjärta och ditt sunda förnuft, något av det viktigaste som finns. Bara för att tusen andra har gått en väg betyder det ju trots allt inte att den leder dig just dit du vill, våga gå din egen.

Mina tips på hur man bäst förebygger och bemöter dessa tråkiga och trångsynta reaktioner och inte dränerar sig själv energimässigt på kuppen är följande:

1. Se klarsynt på hur ni vill leva! Om du har en partner och ni inte redan har gjort det, så sätt er ner och resonera kring hur er livsstil ute i samhället ska se ut. Hur ni vill ha det när ni är hemma hos er är den enkla biten, utmaningen är att känna av vart era begränsningar och undantag som känns okej när ni vistas utanför det. Här gäller det att hitta en balans som känns hanterbar. Att vara hälsosam är fantastiskt, men det får inte bli för jobbigt att applicera i ert sociala liv – klura på en lösning som passar er och testa er fram. Det positiva med att själv vara klarsynt med hur du/ni vill ha det gör det enklare att vägleda din omgivning i vad som gäller, för det är faktiskt du/ni som sätter upp reglerna för hur du eller er familj ska leva.

2. Tydlighet! Våga vara tydlig till omgivningen med hur ni gör och värderar i er familj kring er livsstil. Bjud in dem till att förstå vart era gränsdragningar går och om ni känner för det så berätta även varför ni gör som ni gör- exempelvis ”vi är väldigt måna om vår hälsa och immunförsvar och äter därför sockerfritt/glutenfritt/mjölkfritt/någon annan kosthållning” eller ”för oss är det viktigt att minimera alla gifter och kemikalier i vår familjs omgivning och har därför helt valt bort plast, men väljer gärna härliga naturmaterial”. Våga vara tydlig och förklara vänligt men bestämt. Om du exempelvis är orolig för om ditt barn ska få ska få plastleksaker i födelsedagspresent så svara på frågan ”vad önskar hen sig?” med ett ärligt svar: ”Då vi inte använder plast, utan istället gärna väljer ekologiskt odlade/giftfria saker så kan jag tipsa om (hjälp till genom att ge förslag på företag/märken/butiker som säljer de naturprodukter ni gillar)”.

3. Vägled dem in i er värld! Erbjud er att ta med egen mat/saker att byta ut om den som serveras eller finns inte känns okej, så som din svärmors plastskedar eller pipmugg. Det är okej att ”vara omständlig” om det är vad som krävs för att er livsstil ska kännas rätt för er. Vi har exempelvis försett mormor, farmor och gammelmormor till vår son med giftfria bestick och trädleksaker. Och försök att istället för att bara säga ”vi gör inte så” eller ”vi äter inte det” så hjälp dem att se vad det finns för alternativ. Genom att exempelvis säga ”Vi äter inte socker men baka gärna med dadlar, honung eller frukt istället” eller ”vi använder inte plast, men gärna giftfria material som trä, metall, naturgummi, bambu etc”. Kom ihåg att er livsstil med stor sannorlikhet är nytt territorium även för dem, vägled dem utan att propsa på att det är det enda rätta. Genom att ge dem förslag på vad man kan göra/äta/använda istället så hjälper ni dem att öppna upp sin värld istället för att enbart begränsa den.

4. Våga sätt ner foten! En respektlös kommentar är tyvärr en rätt vanlig reaktion från omgivningen när  man väljer att inte göra som alla andra och än idag, trots drygt två år som officiellt avvikande, kan vi fortfarande få höra dem från närstående. De flesta i våra familjer har förstått och accepterat vår hälsosamma livsstil med exempelvis plastförbud och ekologisk mat, medan vissa fortfarande måste ifrågasätta och förlöjliga det. Ofta låter jag det bara gå mig förbi, men ibland påpekar jag hur trist det är att han/hon som närstående inte har förnuft nog att respektera att vi vill leva hälsosammare och att jag skulle uppskatta att man behåller sin klumpiga kommentarer för sig själv än att försöka förlöjliga våra livsval. Funkar inte det så finns det ingen anledning att fortsätta umgås och det är helt okej att bryta upp med vänner och familj om en ömsesidig respekt inte finns.

5. Välj vänner som ger dig energi! Idag är jag klok nog att förstå att jag kan välja mina vänner, och de underbara människor som finns i min närhet antingen respekterar vår livsstil eller så lever de med liknande värderingar. Jag kräver aldrig att någon annan ska behöva tänka och tro som vi för att vara min vän, men jag kräver att de ska respektera oss. Sedan har jag på senare år förstått hur skönt det är att hitta vänner med likasinnade intresse och söker mig mer till sådana människor.

6. Fokusera på ert varför!  De stunder det känns jobbigt eller överväldigande att behöva förklara, eller kanske till och med försvara, varför ni gör ett så enkelt val som att välja bort socker – luta er tillbaka på ert varför. Du är inte skyldig någon en förklaring, men du är skyldig dig själv och din familj att vara sann mot dig själv!

Ha en underbar dag fina ni!

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page