top of page
 • hej388

Vörtbröd (utan gluten, mjölk, ägg, nötter eller socker)

Snart är det juuuuuul! (Ja, jag är en liten julmänniska!) Och jag vet att många, kanske de flesta, som skulle vilja äta nyttigt ofta faller i just jultid på att man saknar ”the real deal” för mycket för att klara sig utan. Men jag tror att om man har riktigt goda alternativ så går saknadet naturligt över och en hälsosam livsstil kan börja byggas upp. Därför försöker jag alltid ta fram nyttiga recept på sådant som jag saknar. Vörtbröd är en sådan sak, det är en typ av mat som jag gärna vill ha med på julen. Så idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på ett fantastiskt gott vörtbröd med russin (självklart kan man välja bort dem). Det är saftigt, ”brödigt”, så gott och otroligt nyttigt och rikt på järn, vitaminer, protein och mineraler. Helt fritt från gluten, mjölk, vitt socker, ägg eller nötter.


VÖRTBRÖD

 1. 7,5 dl ljummet vatten

 2. 2 msk olivolja

 3. 1,5 msk bakpulver

 4. 1,5 msk honung

 5. 1 dl bovetemjöl

 6. 2,5 dl hirsflingor/ glutenfria havregryn

 7. 3,5 msk Fiberhusk/Physillium

 8. 5 dl teffmjöl från exempelvis Biofood

 9. 2 tsk salt

 10. 1 dl russin

 11. 1 dl vörtkrydda (mer för starkare smak)

Gör så här: Blanda vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till vätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter innan du lägger i den i pappersklädd brödform. Grädda i botten av ugnen i 225°C i 70-80 minuter. Låt svalna helt på galler innan du skärs upp. Jag skär den gärna i tunnare skivor för att få ut så många smörgåsar som möjligt. Håller sig fin i minst fyra dagar och är perfekt att frysa in uppskurna och ta ut för upptining kvällen innan.

Vörtkrydda 2 msk hel fänkål 2 msk hel anis 1 msk malen pomerans 2 tsk malen nejlika ev. 2 tsk kokossocker 1 tsk malen kanel 1 tsk malen ingefära Mortla fänkål och anis fint och blanda med de andra kryddorna. Förvara mörkt och förslutet.

467 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page