top of page
hej388

Bönbiffar med sting i


Jag älskar att se hur vegetariska recept intar alltfler kök, hur fler vågar testa och hur de förlegade fördomarna om att grön mat är tråkig eller mindre aptitlig börjar suddas ut. Vego är kul, fräscht och nyttigt! Och jag är säker på att vi alla mår bra av att börja lägga till mer grönsaker i vår kost. Idag tänkte jag bjuda på ett recept som jag kom över i helgen då jag bjöds på en god sallad av min vän Lovisa och där dessa bönbiffar utgjorde basen. Såå goda! Jag tänker mig dem som hamburgarebiff i sommar, eller med sallad eller hirs. Jag gjorde min raw tzatziki (vanlig mejeribaserad tzatziki går naturligtvis lika bra) och testade även fram en lite roligare och också supergod ny rödbetstzatziki.

Kikar ni på recepten så ser ni snart att de innehåller edamamebönor (=sojabönor), vilket vi väldigt sällan äter då jag själv inte har landat i min bild av dess hälsoeffekter. Men ibland så, och då är kravet ekologiska då de oekologiska bär med sig ett stort miljöproblem då man tyvärr skövlar stora partier regnskog för att få odlingsyta till just sojaplantage. Suck, jag vet. Men hur som helst, dessa är verkligen hur goda som helst och en perfekt vegorätt! Tack Lovisa!

BÖNBIFFAR MED STING I ca 6-10 stycken 1/2 purjolök 1 paket edamamebönor (jag har hittar ekologiska på COOP i frysdisken – tina upp eller häll kokande vatten över och sila) 1 paket gröna linser i tetrapack 1 gul lök 4 morötter 1 msk fiberhusk 1 ägg 2,5 tsk sambal oelek 2 msk färsk koriander (går att utesluta) 2,5 tsk mald spiskummin 1 vitlöksklyfta olivolja/smör att steka i salt efter smak _________________________ Börja med att skiva purjolök, lök och vitlök. Riv morötterna grovt och hacka koriander. Lägg i ovanstående råvaror i en skål ihop med sojabönor, linser, sambal oelek, fiberhusk, spiskummin, ägg och salt. Staxmixa till en smet men lämna gärna så att det blir grövre bitar i för mer motstånd. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter innan du plattar ut dem till biffar. Häll då i olja/smör i en stekpanna och stek biffarna på lite lägre temperatur tills de blivit helt genomstekta.Serveringsförslag: Servera gärna som hamburgarebiff mellan ett gott bröd, eller till kokt hirs eller sallad och med raw tzatziki eller raw rödbetstzatziki.

114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page