top of page
  • hej388

Perfekta pepparkakor (utan gluten, mjölk, vitt socker, ägg eller nötter -veganvänliga)

Eftersom att snöflingorna redan har börjat yra utanför vårt fönster och första advent närmar sig med stormsteg så tänkte jag bjuda på ett himmelskt gott pepparkaksrecept. Jag har till och med utnämnt dem som perfekta vilket jag anser att med sin goda smak, krispighet och nyttiga innehåll rättvist tycker att de förtjänar. För vad är jul och decembermys utan riktigt goda pepparkakor? Detta recept utan gluten, mjölk, vitt socker, ägg eller nötter (jag har försökt tänka på er alla) utklassar saknaden efter sockerorginalet och jag hoppas ni ska tycka om dem lika mycket som vi! Bakar du dem? Berätta gärna vad du tycker!


PEPPARKAKOR ca 20 stycken

65 gram kokosolja 0,5 dl honung/agavesirap/kokossocker/sötströ/annan sötning 2 krm salt 2,5 tsk mald ingefära 2,5 tsk kanel 1 tsk mald kardemumma 1 tsk mald kryddnejlika 1,5 dl bovetemjöl 1/2 dl kokosmjöl 1/2 msk fiberhusk 1,5 msk potatismjöl

Börja med att smälta kokosolja och blanda i honung/sötning och salt. Ställ åt sidan och ta en ny skål där du blandar i alla kryddor, bovetemjöl, kokosmjöl och fiberhusk. Häll sedan krydd/mjölblandningen samman med mixen kokosolja/sötning/salt. Blanda väl och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta sedan ut smeten och blanda i potatismjölet. Klä en plåt med bakplåtspapper och antingen kavla ut smet eller platta ut den med fingrarna (jag gör det sistnämnda) så att de alla har en någorlunda samma tjocklek – använda mer potatismjöl till utbakningen- och tryck ut former. Skjuts in i ugnen och här kommer den lilla utmaningen: jag ställer ingen tid på dem utan kikar regelbundet till dem. Vi vill att de ska börja få färg i kanterna utan att brännas, så när du ser att de börjar bli lite mörka i kanterna så tar du snabbt ut dem och låter dem svalna. Njut!

180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page