top of page
  • hej388

Teff- & bovetelimpa med äpple & solrosfrön (utan gluten, mjölk,socker, nötter eller ägg)

Ni är flera som efterfrågat ett bröd utan rismjöl, så här kommer vår nya favorit som vi gärna bakar så fort brödsuget kommer. Och jag vet, man vill gärna ha ett lättbakat och snabbt bröd som tar fem minuter att slänga ihop… Men, för att få ett luftigt bröd som verkligen smakar bröd så rekommenderar jag er att faktiskt prova ett som ska jäsas en stund. Det är egentligen inte alls så tidskrävande som det känns när man läser 90 minuter jästid, du kan ju göra något helt annat medan brödet vilar och växer. Så låt inte jästiden stoppa dig för detta är ett lättbakat bröd! Ett underbart gott bröd med lite surdegs-känsla, utan gluten, mjölk, vitt socker, nötter eller ägg. För er som oroar er över bovetesmaken – don’t! Du märker inte att det är bovete i, I promise! Hoppas det ska smaka! 🙂

För att få till en härligt god och seg brödyta så tog jag till min mammas husmorsknep att ställa in en plåt med vatten i botten av ugnen som jag sedan fyllde på med nytt kallt vatten under gräddningen, ångan bidrar då till en härlig konsistens! Hoppas ni gillar det lika mycket som vi, för här hemma går det snabbt åt och kommer garanterat vara en stående favorit! Ps. Frys gärna in i skivor för senare tillfälle.


TEFF- & BOVETELIMPA MED ÄPPLE OCH SOLROSFRÖN 1 limpa

6,5 dl kallt vatten 25 g jäst ev. 1 msk honung (skippa vid veganskt) 1,5 dl osötat äppelmos eller rivna äpplen

2,5 tsk salt av bra slag (jag använder himalaya) 2 msk olivolja 1 dl solrosfrön 3,5 dl teffmjöl 2 dl bovetemjöl 30 gram fiberhusk 2 dl boveteflingor eller glutenfria havregryn (jag använder havregryn) 55 g potatismjöl

ev. russin eller torkade osvavlade (ekologiska) aprikoser ___________________________________________

Häll kallt vatten i en stor skål, smula ner jäst och rör i honung, salt och olivolja tills allt är upplöst. Rör sedan i äppelmos/rivet äpple.

Ta en ny skål och blanda de övriga ingredienserna: teffmjöl, bovetemjöl, havregryn/boveteflingor, fiberhusk och potatismjöl. Samt eventuellt solroskärnor, russin eller aprikoser. Häll sedan i mjölblandningen i vattenblandningen och blanda ordentligt, smeten kommer tjockna fort och använd gärna elvisp. Täck skålen med en bakhanduk och låt jäsa i 90 minuter. Ta sedan ut degen och använd gärna mer teffmjöl för att arbeta samman den till önskad formation, jag använder inte någon form utan lägger den i limpstorlek (avlång) direkt på pappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakhandduk. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader. Skjuts in i ugnen i ca 70-90 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg utan att brännas vid. Ta ut och låt svalna innan du serverar det. Njut!

140 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page