top of page
  • hej388

EN YOGADRÖM PÅ BALI!

Ni är över tvåtusen människor som har följt min resa till Bali med min son under hösten och frågor som ”vad för typ av yogautbildning gick jag? Hur gick det till? Hur gjorde jag med min 1,5 åriga son? Vart ligger denna studio?” har haglat in. En fristående reseguide om Bali som resemål är på gång men idag tänkte jag ta tillfället i akt att bjuda er på renodlad yogainspiration från Bali.

Bali, eller Gudarnas ö, har länge varit förknippat med hälsa, välmående och spiritualitet. Denna indonesiska ö i Indiska Oceanen är den perfekta blandningen av strand, natur, mat och harmoni. Och inte minst yoga. Av en slump drogs jag till Bali för snart 3 år sedan av just den anledningen, min kropp behövde återhämtning och jag ville ge yoga en ärlig chans. Så jag hamnade i den lilla kuststaden Sanur och yogastudion Power of Now Oasis (japp, ni som har läst den världskända boken av Eckhard Tolle vet vart namnet kommer ifrån och varför man valde det). Denna studio är byggd av bambuträd i formen av en stor sköldpadda och ligger belägen mitt på stranden. En harmonisk oas som lockar människor i jakt på yoga, meditation och inre lugn ifrån världens alla hörn. Den är öppen för alla och erbjuder 90 minuters yogaklasser minst fyra gånger om dagen för cirka 70 kronor styck. En gömd pärla vid Indiska oceanen. Jag som för tre år sedan såg yoga som något alldeles för flummigt och långtråkigt för min rastlösa själ. Här förändrades allt. I denna studio har jag gråtit, svettats och skrattat ut mina sorger och återupptäckt mitt inre. Yoga hjälpte mig, som så många andra, att hitta inre ro och glädje och blev en del av mitt liv. I år bestämde jag mig för att ta steget fullt ut att djupdyka i yogans värld och ansökte om deras yoga teacher training. De erbjuder ett antal gånger varje år denna utbildning som kvalificerar dig till att bli en certifierad 200h yogalärare (registrerad av Yoga Alliance).

Vad heter studion och vart ligger den? Power of Now Oasis ligger vid strandkanten i staden Sanur, precis bredvid hotellet Mercure.


Vad erbjuder de för typ av klasser, utbildningar och retreats? Först och främst är det en yogastudio öppen för allmänheten och klasserna sker på engelska av helt fantastiska lärare från hela världen. Du hittar stilar som Vinyasa, Hatha, Yin och Restorative Yoga och dagligen erbjuds minst 4 klasser från morgon till kväll. Pris 70 SEK/ 90 minuter och billigare vid köp av klippkort. Mattor och props finns på plats.

De erbjuder även utbildningar, så kallade Teacher Trainings, där man över en period på 30 dagar studerar till yogalärare på heltid med lärare från Indien, USA, Italien och Indonesien (med mera) i världsklass. Platserna är endast 16 och de tillsätts fort. Som elev får du en YT 200 h-examen (yogalärare 200 timmar) och de erbjuder i dagsläget stilar som Vinyasa, Hatha samt Hatha/Vinyasa. Kraven under utbildningen är riktigt höga och lärarna är fantastiska stöttepelare. Utbildningen innefattar en enorm kunskapsbredd av anatomi, asanas, pranayama, meditation och filosofi, men även ayurveda och kunskap om kvinnokroppen som gravid och efter barnafödsel. Från kl 07:30 till 17:00 körde vi i hårt tempo med minst 2-4 h yoga (MINST) och därefter fick vi med oss ett berg med läxor. Lärarna tar dig igenom dessa fyra veckor med regelbundna tester på papper men utmanar dig också utanför din comfort zone. Vid kursens slut hålls två examsprov: du ska hålla ett yogapass öppet för allmänheten på engelska och ett stort skriftligt prov. Min huvudlärare, Jolie Manza, var en av de anledningar till att jag valde att utbilda mig just där då hon besitter en helt obeskrivlig energi och förmåga att inspirera. Denna utbildning kostar $ 3’100 och $2’900 om du bokar 3 månader i förväg, så drygt 27 000 SEK. Då ingår inte kost, boende och flyg. Jag kan inte rekommendera detta nog till er alla som vill djupdyka i yogans värld, det innebär inte att man har för avsikt att undervisa som yogalärare utan kan likaväl vara för din personliga utveckling och practice skull.

Förutom klasser och utbildningar har de numera även retreats enstaka gång om året med min fantastiska lärare Jolie Manza. Hon och hennes andra hälft, tillika surfproffs, anordnar enveckors långa retreats där du bor på det härliga hotellet bredvid studion och spenderar din tid med att dagligen surfa 2-3 timmar och yoga 3 timmar. Jag har själv aldrig gjort det, men då jag känner instruktörerna så vet jag att det är fenomenalt! Priset för detta retreat är $1500 och då ingår en himla massa härligheter, så som fri tillgång till hälsojuicer, spapaket, middagar med mera.

Hur bodde du under din utbildning? Jag hyrde oss ett mindre hus ca 5 minuter med cykel från yogastudion. Huset hade en liten trädgård så att Jonathan skulle ha plats att leka och vi ett kök att laga mat.

Vem tog hand om din son när du gick i skolan? Då Simon var tvungen att stanna hemma och jobba så löste vi det som så att min kusin följde med som ”nanny” till Jonathan på dagarna. Jag cyklade hem och åt frukost på förmiddagen och de kom till mig på stranden under lunchen för att äta och leka i sanden. På Bali kryllar det av nannies, vilket de många europeer väljer att använda sig av då det är både billigt och hyllat (Balineser älskar barn). Personligen så passar det inte vår familj, men alternativet finns och är väldigt vanligt.

Skulle du rekommendera andra att åka som ensam förälder? Nu i efterhand ser jag allt så klart och tydligt, så som man gör när man har kommit ut på andra sidan. Att resa som ensam förälder till andra sidan jorden för att förverkliga en dröm kräver mod, förberedelse, planering och en stenhård inställning på att ta allt som det kommer. Många reagerade just på denna biten, att man faktiskt ”får” göra en sådan sak som mamma. Att gå emot andras åsikter och sociala normer är absolut att ta sig utanför en slags comfort zone, och vi vet ju alla vad som väntar när man gör det – gränslös utveckling. Att studera heltid med ett litet barn som kanske håller dig uppe om nätterna, kräver din uppmärksamhet, tålamod och energi och dessutom i ett främmande land är en rejäl utmaning. Men det var så värt det! Att dessutom få spendera dessa dagar med honom stärkte vår relation och han var så oerhört duktig under hela resan! Så ja, jag skulle absolut rekommendera andra att våga göra liknande resa med barn! Är du ensamstående eller inte kan åka tillsammans med din partner – låt inte det vara ett hinder utan våga istället hitta en lösning som passar er!


Vad gav resan och utbildningen dig? I vilken ände ska jag börja? Jag åkte med en önskan om att få kunskap nog att kunna hjälpa andra att uppleva allt härligt jag själv har gjort med yogan och för att utveckla mitt eget utövande. Min lärare skrev till mig precis efter jag bokat resan att detta är en utbildning som ofta förändrar livet för många av de som deltar. Så känner jag. Jag fick så mycket under denna månad att jag har svårt att ännu greppa hur det är möjligt. På pappret är jag certifierad yogalärare, vilket är fantastisk! Men förutom all fysisk kunskap så fick jag minst lika mycket på det mentala planet, så många verktyg och så mycket personlig utveckling. Dessutom fick jag nöjet att möta och lära känna en helt otrolig grupp vackra personligheter från hela världen som jag vet kommer finnas med i mitt liv en lång tid framöver.

Vad skulle du tipsa andra föräldrar som skulle vill göra en liknande resa? Planera så mycket av det praktiska du kan i förväg och prata mycket med dina barn om resan innan. Även om Jonathan knappt var 1,5 år så pratade vi hela sommaren om den stora resan vi skulle göra, att mamma skulle yoga på dagarna men vara hemma på kvällen, om att åka flygplan och leka på stranden, i förhoppning att förbereda honom på den stora förändringen. Ta med ipad om din partner stannar hemma, att kunna skypa/facetima med den andre föräldern gör avståndet kortare känslomässigt. Förbered dig på att det kommer krävas mycket energi och att det kommer vara okej. Förbered dig på att vara flexibel och ta allt som det kommer. Strunta i andras åsikter och tro på dig/er själva. Tänk ”bekvämast möjligast” – betala hellre extra för exempelvis kortare flygtid med färre stopp och boende så nära skolan som möjligt. Sänk kraven på dig själv och gör ditt bästa!


458 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page