top of page
  • hej388

Himmelsk linssoppa med sötpotatis

God morgon! Förut har vegetarisk mat känns så oerhört o-lockande i vårt kök, ja riktigt främmande rent utsagt. Nu förstår jag att det antagligen bara har handlat om okunskap och bristen på inspiration. Meatless Mondays som den amerianska trenden heter där man en dag i veckan (oftast måndagar sett till det klingande namnet) skippar kött av alla dess slag för att istället ge plats åt mat från växtriket på tallriken, växer sig allt större. Det är bra för både miljö, hälsa och inte minst plånboken. Numera, efter att ha förstått att vegomat är så mycket mer än bara tråkig tofu och sallad, så har vi kommit över en hel del roliga recept här hemma och jag är alltid ute och letar efter nya. Måndag idag, och dagen till ära tänkte jag dela med mig av en hiiiiiiimmelsk god linssoppa med sötpotatis. Så smarrig (har fått högsta betyg av alla som vi bjudit den på), matig, riktigt näringsrik och nyttig. Grundreceptet hittade jag på okänd plats och gjorde om ganska rejält efter min egen smak, resultatet vart riktigt lyckat! Till soppan serverar jag ett härlig glutenfritt sconesbröd, här hittar ni mitt recept och toppar med en klick färskost. Den räknas som både vegetarisk, vegan (utan färskosten som topping) och passar utmärkt även till de små liven! Och som vanligt är det alltid bäst att välja ekologiska råvaror.

Enjoy!


Recept Himmelsk linssoppa med sötpotatis

4 portioner

2 dl röda linser

2 hackande gula lökar

1 msk olja (jag använder raps eller oliv)

1 liter vatten

2 eko grönsaksbuljongtärningar (jag använder Renee Voltaires Lantbuljong)

1 msk paprikapulver

1 tsk salt

2 hackade vitlöksklyftor

1/2 -1 tärnad sötpotatis (skär i små tärningar)

400 g krossade tomater

0,5 tsk stött timjan

1. Skölj linserna väl. Fräs löken mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljong, linser, sötpotatis, paprikapulver, salt, vitlök och krossade tomater.

2. Koka under lock på svag värme tills linserna blir mjuka, ungefär 8-10 minuter. Linserna blir gula efter kokning.

3. Smaka av den färdiga soppan och ta eventuellt i mer salt efter smak. Späd med vatten om soppan blir lite tjock. Krydda med timjan. NJUT!

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


bottom of page