top of page
  • hej388

Raw cheesecake med blåbär

Denna bäriga skönhet alltså -mmmmmmmm! En förhandstippad sommarfavorit här hemma när det blå guldet börjar växa fram i sommarskogen. Jag använder som vanligt en midnre springform (från Panduro) då jag älskar när tårtorna blir lite högre. I smeten har jag även blandat i lite gömda jordgubbar, men du akn givetvis köra på 100% blåbär. Vill du ha den LCHF så byter du ut dadlarna mot kokosolja och sötning (björksocker/sötströ) och smetens sötning med fibersirap/björksocker. Jag får ofta kommentaren ”raw cheesecake ser såå vackra och goda ut, men de verkar så svåra att göra”. Det är rätt roligt, eftersom att det i själva verket är precis tvärtom – raw food bakverk är oftast både enklare och tar mindre tid att göra än traditionella tårtor. Och förutom att de smakar mer naturligt så får du på köpet i dig en hel del härliga näringsämnen, fetter, mineraler och vitaminer. Win win!

Swirlen (mönstret) på toppen har jag gjort genom att spara en liten del av cheesecakesmeten innan du stoppar i blåbären, antingen har du den naturell eller blandar i lite kakao i, och spritsar tunna ränder diagonalt -sedan tar jag en tandpetare och drar med fram och tillbaka.


RAW BLÅBÄRSCHEESECAKE

6-8 portioner

Botten

17 dadlar

2,5 dl nötter (jag hade 1,5 dl Cashew och 1 dl valnötter)

salt

lite kokosolja

Mixa allt till en jämn konsistens och tryck ut som botten i en springform (jag har en mellanstor). Ställ in i kylen.

Smeten

3,75 dl cashewnötter (blötlagda i minst 6 timmar)

1,5 dl blåbär (upptinade om frusna)

1 dl jordgubbar (upptinade om frusna)

2 msk citronsaft

0,75 dl honung /agave för vegansk

1,5 dl kokosolja

1/2 tsk vaniljpulver

salt

0,3 dl vatten

Tag fram en mixer eller matberedare och mixa cashewnötter, vatten, kokosolja, sötning och salt till en jämn smet. Häll litegrann av den åt sidan om du vill ha ett mönster på toppen. Fortsätt sedan mixa i blåbär och jordgubbar i smeten till en slät smet. Häll hela smeten över botten i formen och ställ in i kylen i minst 4 timmer innan servering. Vill du ha ett fint mönster så tar du den del av smeten som du har ställt åt sidan och spritsar ut i tunna rader direkt efter du har hällt upp blåbärssmeten i formen, dra sedan med en tandpetare för att skapa önskar mönster. Njut!

124 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page