top of page
  • hej388

RAWFOODBOLLAR I MITT HJÄRTA

Här kommer en liten kärleksbekännelse: Rawballs är ett fantastisk påhitt. Så mycket god smak och näring i en så liten boll, vad finns det att inte gilla?! Det finns dessutom tusen olika konstruktioner på smak och utseende, det enda som sätter gränser är fantasin. Med detta inlägg knyter jag samman fyra olika recept på rawballs som alla är favoriter här hemma. Det är dessutom en perfekt del av kalasbordet. Här under följer ingredienserna. Tekniken är enkel: blanda allt med stavmixer till en slät smet, rulla i kokos, nötter, bärpulver eller varför inte kakao?

Citronbollar -fräscha och lite syrliga (+12 mån)

6 färska dadlar utan kärna 1 dl cashewnötter saften från 1 citron (alltid eko!) 2 msk rivet citronskal 1 dl solrosfrön 1,5 dl kokosolja 1 krm vaniljpulver 1 krm salt + kokosflingor att rulla i

Hacka gärna upp dadlar och nötter först samt mixa dem med stavmixer innan du blandar ihop övriga ingredienser och mixar. För att få lite festlig gul färg på kokosen som jag rullar i så använder jag lite gurkmeja.

Chokladbollar (+12 mån)

11 färska urkärnade dadlar

2 dl cashewnötter 1,5 dl mandel 1 dl raw kakao (eller vanlig) 3 msk kokosolja 1 tsk vaniljpulver 1 msk kallt kaffe 2 krm salt

2 msk vatten + kokosflingor att rulla i

Hacka gärna upp dadlar och nötter först samt mixa dem med stavmixer (stor mixer) innan du blandar ihop övriga ingredienser och mixar. 

”Tropiska Snöbollar”

Denna boll hittade vi på ett rawcafe på Bali och har sedan själv komponerat ihop ett smarrigt recept. Smälter i munnen… (12 mån+)

2,5 dl kokosflingor (2+2,5) 4 tsk kokosolja 3 tsk honung (gärna raw) 0,5 dl kokosmjölk 1 tsk vaniljpulver (eller vaniljextrakt) 0,5 tsk havssalt 0,5 tsk kanel + kokosflingor att rulla i

Börja med att mixa 2 dl av kokosflingorna och kokosoljan till en ”paste”-liknande röra, gärna så slät som möjligt. Häll sedan i resterande ingredienser och smaka av efter eget tycke, mer eller mindre honung/vanilj/kanel/salt vid önskemål.

Avokado/Aprikosbollar

Mitt eget verk som kom till i brist på nyttig fika för min lilla son under ett år. Proppad med nyttiga fetter, järn och vitaminer. (+6 mån)

1/2 Avokado 2-3 Eko torkade aprikoser 1-2 tsk kokosolja (helst kallpressad) + kokosflingor att rulla i

Lägg avokado, aprikoser och kokosolja i en skål och stavmixa till en jämn smet. Den blir ganska kladdig och lös (men stelnar i kylskåpet efter rullning). Rulla till små, små bollar i riven kokos och ställ in i kylskåpet.

Som vanligt är ekologiska råvaror alltid att föredra, extra viktigt att vara eko är citron i detta recept. Hoppas dessa godbitar ska smaka, berätta gärna vad du tyckte om du lagar dem. Ha en underbar dag!

Love, Louise Organic by Mommy76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page